Facebook

Ciekawostka

Vielle Bon Secours jest najdrozszym piwem na świecie. Butelka 12 litrowa kosztuje około 3 tysiące złotych.

Ciekawostka

Według Manfreda Heuna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Oslo produkcja piwa mogła być głównym powodem, dla którego człowiek zaczął uprawiać pszenicę.



Degustacja piwa


Degustacja piwa to sztuka smakowania i celebracji. Tutaj nie liczy się szybkość, wręcz przeciwnie. Trzeba zwolnić tempo, którym się żyje na co dzień i zaangażować trzy zmysły: wzrok, węch i smak. ... W dużym skrócie – właśnie na tym polega degustacja



Jak zacząć degustować?


Aby zacząć degustować piwo i czerpać przyjemność z pożywania tego boskiego napoju powinieneś skupić się na kilku niezbędnych elementach tj:


Do degustacji potrzebne jest piwo, a nie szczyny...

Nie oszukujmy się, jeśli szukasz doznań, nie znajdziesz ich w piwach koncernowych i poniżej 1.69zł dostępnych w sklepie tuż za rogiem. Poszukaj inspiracji w sieci, wybierz się do sklepu specjalistycznego , pogadaj z ekspedientem – na pewno pomoże wybrać ci coś odpowiedniego dla ciebie.


Przygotuj odpowiednie pomieszczenie

Okej, piwo można pić zawsze i wszędzie (czasami pod karą grzywny/mandatu, ale w to nie wnikam), niemniej by w pełni zaznać jego walorów, potrzebujesz odpowiedniego pomieszczenia . Zadbaj o to, by było przewietrzone (zapach smażonej cebuli dobiegający z kuchni nie sprzyja degustacji, uwierz mi) i w miarę ciche, by nic nie odwracało twojej uwagi.

Oczyść kubki smakowe i nos

Jedzenie potraw o intensywnym smaku i zapachu to niezbyt dobry pomysł, jeśli chcesz chwilę później degustować piwo. Mycie zębów takoż, bowiem mięta z pasty na długo pozostaje w ustach. Naleciałości smakowo-zapachowe świetnie wywabia kawa. Niuchnij ziarenko, wysyp sobie szczyptę mielonki na język – po kilku minutach powinieneś mieć dobrze przygotowane receptory. PS: psikanie się perfumami przed degustacją także nie jest wskazane.


Dobierz szkło

Po raz enty zapowiadam, że napiszę tekst o doborze szkła do gatunku piwa i w końcu to zrobię! Jednak zanim to nastąpi, w tym miejscu polecam ogólnie wszelkie sniftery czy tequ – one najlepiej uwypuklają aromaty, pomagają dobrze określić barwę, zbadać grubość i trwałość piany oraz swobodnie wlać piwko do ust. Jedynie do weizenów i witbierów proponuję używać wysokich szklanek dedykowanych. Ważnym jest też odpowiednie przygotowanie higieniczne: przed każdą degustacją raz jeszcze umyj szkło z obu stron wodą z płynem, dokładnie je wypłucz (Boże broń nie wycieraj w ścierkę!), a później schłodź zimną wodą.


Zadbaj o temperaturę piwa

Już niejednokrotnie pisałem o tym, że piwo nie powinno być zimne (szczegóły tutaj). Proponuję więc, by wyjąć je z lodówki przynajmniej pół godziny przed degustacją i ustawić w jakimś nienasłonecznionym miejscu w pokoju – niech się ogrzeje. Pamiętaj: im ciemniejsze i im bardziej ekstraktywne piwo, tym należy go podawać w wyższej temperaturze!


Powąchaj

Dd zbadania aromatu rozpoczynaj każdą degustację: najpierw z butelki, a później po przelaniu do szkła. Po pierwsze dlatego, że pod kapslem gromadzi się najwięcej zapachów, tak więc świeżo otwarte piwo od razu zdradzi ci swoje walory. Po drugie – część wad może „ulecieć” z napoju w miarę postępowania degustacji, tak więc najłatwiej wychwycić je na początku. Po trzecie – nos szybko przyzwyczaja się do aromatów i z każdą sekundą coraz trudniej mu je rozróżnić.


Rzuć okiem na wygląd

Sprawa dość prosta: popatrz, jak wysoka jest piana, jaki ma kolor, z jakich pęcherzyków się składa (drobne, obfite etc.), czy ładnie się utrzymuje na powierzchni piwa i czy przylepia się do ścianek szkła. Później spójrz na sam płyn, określ jaki ma kolor, czy pod światło pojawiają się jakieś przebłyski. Czy jest klarowne, czy może raczej mętne? A jeśli jest zmętnione, to jaka jest tego przyczyna: poszukaj informacji o filtracji, tudzież refermentacji.


Wypij

Spokooojnie, na luzieeee weź kilka łyków. Nie wszystkie cechy wyłapiesz już przy pierwszym, więc daj piwu czas. Najpierw oceń nasycenie: jak mocno gazowany jest napój i czy nagazowanie jest przyjemne, czy może raczej szczypie w gardło. Później określ goryczkę: jej intensywność, długość i przyjemność (tudzież brak przyjemności), jaką ze sobą niesie. Następnie poszukaj posmaków, jakie towarzyszą każdemu łykowi – najczęściej pojawiają się na początku owego, jeszcze zanim goryczka wejdzie do gry.


Oceń

Przypomnij sobie inne piwa z danego gatunku: jak ci smakowały? Co ci się w nich podobało? Jak ma się do nich piwko, które obecnie pijesz? Rzuć też okiem na recenzje innych piwoszy: blogerów, czy użytkowników Ratebeer, tudzież Browar.biz. Być może któreś z nich nasuną ci jakieś skojarzenia, a może stwierdzisz, że autor bredzi. Pamiętaj zasadę „moja racja jest najmojsza”, zatem jeśli smakuje ci dane piwo, a wszyscy inni je hejtują, to miej ich opinię w (_!_). Amen.




Copyright © 2019 pifko.pl .blogspot Wszelkie prawa zastrzeżone. dssdsdssdsdssdssssssssssssssssssssssssssStrona wykonana przez Maj Corp. Inc. Sp. Z.O.O.

  1. Polityka prywatności
  2. Wykorzystanie plików cookie
  3. Warunki korzystania
  4. Informacje prawne