Piwo spożywane w umiarkowanych ilościach, dzięki zawartości krzemu, wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie.
Istnieje licencja beerware polegająca na tym, że program udostepniany jest za darmo, ale jeżeli uzytkownik spotka autora, musi postawić mu piwo.
na produkty rolne: jęczmień
browarny oraz chmiel. Produktami ubocznymi są: młóto,
chmieliny, osady brzeczkowe, używane na paszę
Cały proces warzenia
(produkcji) piwa zaczyna się od ześrutowania (zmielenia) słodu w młynie
lub śrutowniku. Zmielony słód nosi nazwę śruty słodowej, która następnie
wsypywana jest do kadzi zaciernej, zalewana wodą i podgrzewana. Mieszadła w
kadzi zacierają słód, dzięki czemu do wody przedostają się związki enzymatyczne
słodu,
następuje rozkład białek i
skrobi. W wyniku zacierania powstaje zacier, który w kadzi filtracyjnej poddawany
jest filtracji. Sklarowany zacier nosi nazwę brzeczki przedniej, która przepompowywana jest do
kotła warzelnego, gdzie po dodaniu chmielu (ok. 200 g na 100 l) następuje właściwe
gotowanie czyli warzenie. Trwa ono najczęściej od kilkudziesięciu minut do nieco
ponad godzinę w zależności od użytej technologii i receptury piwa.
Copyright © 2019 pifko.pl .blogspot Wszelkie prawa zastrzeżone. dssdsdssdsdssdssssssssssssssssssssssssssStrona wykonana przez Maj Corp. Inc. Sp. Z.O.O.